Generale

Fenomenul Ditrău

Ditrău, jud. Harghita, Transilvania, România, 2020. Știți povestea srilankezilor din Harghita. S-a scris mult despre subiect și probabil se va mai scrie pentru că situația celor doi migranți nu s-a clarificat nici pe departe. Bineînțeles că au apărut și „salvatorii” celor doi brutari, iar în fruntea armatei de supereroi șade falnic Ștefan Mandachi, nimeni altul decât salvatorul infrastructurii rutiere din România. Evident, marketing…

Dar să ne așezăm puțin pe problemă și s-o analizăm fără factori de influență externi, fără hapurile mass-mediei.

E absolut evident că cele mai intolerante grupuri de oameni sunt minoritățile. De ce? Probabil dintr-o dorință viscerală de conservare a valorilor grupului, a comunității. În cazul nostru intoleranța are probabil și origini genetice, probabil e și influențată de trenduri și afinități politice, dar ăsta e alt subiect. E drept că dacă am fi vorbit despre migranți nemți, francezi, englezi poate altfel ar fi stat lucrurile, dar migranții noștri sunt srilankezi.

Înțeleg că în Ditrău, din 5000 de suflete, aproximativ 1000 muncesc în afara țării. Wow, 20% din populația comunei sunt plecați afară. De fapt, dacă analizăm puțin Diaspora română, din 19,5 milioane de români, în jur de 5 milioane au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun, adică 25%. Mulți, foarte mulți. Cum s-a desfășurat migrația forței de muncă din România? Păi au plecat doi, și-au adus după aceea câteva rude, rudele și-au găsit de muncă și au chemat alte rude și tot așa, oamenii s-au tras unii pe alții. Și uite cum au apărut în țările vest-europene enclave uriașe ale compatrioților noștri. În Zaragoza spre exemplu, din 600.000 de locuitori, 10% sunt români, în Madrid sunt în jur de 230.000 de români, în Roma în jur de 100.000, în Londra 150.000. Eh, și odată cu migrarea forței de muncă au zburat, iar aici nu fac nicio aluzie, și o parte din zoaiele societății, pești, șuți, traficanți, cerșetori, panarame, combinatori. Și uite cum s-a pus ștampila pe întreaga comunitate de români, de au început străinii să-și coasă buzunarele în momentul în care intră în contact cu vreun compatriot, iar imaginea românului s-a deteriorat iremediabil.

Deci, sunt de condamnat cei din Ditrău?

Sursă foto: www. portal1.e-serviciihr.ro

Tagged , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *