Generale

Beculețele termice

Ne apropiem vertiginos de Crăciun, Anul Nou… Deja îmi sună în cap celebrul cântecel din reclama de la Coca-Cola „Sărbătorile vin, sărbătorile vin…”. Nu știu ce înseamnă pentru voi, dar pentru mine sărbătorile de iarnă înseamnă relaxare, bucurie, familie și salată de boeuf… Constat însă că de ceva timp în România există un interes incredibil pentru instalațiile luminoase specifice sărbătorilor, adică pentru deja faimoasele beculețe.

Ne plac, nu?! Parcă îmbogățesc orașele și, surprinzător sau nu, parcă îți conferă o stare de bine… Autoritățile locale au remarcat asta și ne răsfață în fiecare an cu luminițe din ce în ce mai spectaculoase. Sigur, în competiția asta dintre orașe, pentru că da, deja e o competiție a beculețelor, apar și kitsch-uri dintre cele mai grotești, dar nu despre asta vreau să discutăm. Fiecare cu inspirația lui. Subiectul este prioritizarea investițiilor din bugetul primăriilor.

Din presă am aflat că Târgul de Crăciun organizat anul acesta de Primăria Municipiului București costă, atenție, 1,2 milioane de euro… Și uitându-ne în trecut, probabil suma va crește până la finalul Târgului. Spre exemplu, costurile din 2018 au crescut cu aproximativ 75%, adică de la 6,3 milioane lei la 10,9 milioane lei. Deci, cu tot cu taxe și onorarii ne așteptăm la aproximativ 2,1 milioane de euro… bani din Bugetul Local. Și asta se întâmplă într-un oraș în care țevile ce transportă agentul termic și apa caldă ne oferă gheizere urbane în mai toate colțurile Capitalei, motiv pentru care cartiere întregi rămân periodic fără cele două utilități.

N-am o problemă cu Primăria. Ne-am obișnuit cu genul ăsta de investiții gen „tichie de mărgăritar”, dar pur și simplu nu înțeleg îmbulzeala apreciativă a bucureșteanului de rând. Oare pe contribuabil chiar nu-l ajută deloc mintea pentru a conștientiza că înghesuindu-se la astfel evenimente practic legitimează cheltuiala Primăriei. Oare beculețele și Fuego pot înlocui agentul termic și apa caldă?

Și nu, aici nu e vorba doar de București… În mai toate orașele sunt investiții primordiale care trenează, dar beculețele și artificiile de sărbători sunt deja o tradiție. Suntem normali la cap? Ce facem, mergem și anul ăsta să-i aplaudăm pe aleși pentru „atmosfera de poveste” pe care ne-au creat-o?

Sursa foto: zf.ro

Tagged , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *