Generale

Normalul anormal

Înțeleg că Ungaria a anunțat că se retrage din concursul Eurovision, motivația neoficială fiind că această competiție ar fi „prea gay”… Și de aici potopul… „Guvernul de extremă dreapta”, comentatori maghiari pro-guvern ce declară despre Eurovision că este „o flotilă homosexuală”, guvernul maghiar care promovează valorile familiei tradiționale, homofobie… L-au tocat mărunt-mărunt în media pe Viktor Orban de parcă ar fi criminal de război.

Ho, naționaliștii de conjunctură să se abțină, una-i una, alta-i alta. Azi discutăm despre valorile familiei tradiționale despre care constat că în Europa zilelor noastre au devenit de-o anormalitate aproape condamnabilă. Gata mă, să fii heterosexual e absolut anormal. De ce? Pentru că Orban e rău, e de extremă dreapta, e homofob. Să fii gay e normal. De ce? Pentru că așa spune Europa „civilizată”. Trebuie să fii tolerant… Da? Cred că Europa nu e tolerantă, Europa e mai degrabă ignorantă. Sunt două noțiuni total diferite.

Problema homosexualității este tratată de către Europa fix la fel ca pe cea a egalității de gen. Nu contează competența, în accepțiunea „pro-europeană” primează egalitatea de gen… Și dacă cumva încerci să ridici problema meritocrației, a competenței ești catalogat ca retrograd, misogin și anti-european. Și ca să mă catalogați până la capăt ca fiind cât se poate de neanderthalian am să reiau puțin povestea înființării Uniunii Europene, respectiv necesitatea care a stat la baza acestei alianțe.

După al Doilea Război Mondial, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Franța și Italia au hotărât să adune sub o autoritate supranațională, toate materialele brute pentru industria războiului, precum cărbunele și oțelul. Ciudat, nu?! Franța și Germania fuseseră totuși dușmani de moarte. Ei bine, se pare că valorile creștine au pus capăt animozităților. Cei trei fondatori ai Uniunii Europene, italianul Alcide de Gasperi, francezul Robert Schuman și germanul Konrad Adenauer creștini credincioși fiind, înainte de a semna tratatul, s-au adunat pentru a se ruga împreună. Astfel, în urma tratatului semnat, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului a devenit Comunitatea Economică Europeană, nimic altceva decât baza Uniunii Europene.

Robert Schuman, numit și ”părintele Europei” spunea că Europa trebuie să fie adânc înrădăcinată în principii creștine. Din conceptul de Imago Dei, în care credea cu tărie Schuman, au izvorât și valorile UE cum ar fi solidaritatea, demnitatea și responsabilitatea de a avea grijă de ceilalți.

Da, Europa trebuie să fie tolerantă, dar să nu ne îndepărtăm totuși de fundația Uniunii Europene și anume valorile creștine. Și da, toleranța trebuie să coexiste cu decența, cu bunul simț, iar Eurovisionul s-a îndepărtat demult de aceste calități.

Sursă foto: newyorker.com

Tagged , , , , , , ,

5 thoughts on “Normalul anormal

  1. Îmi e greu sa vad in viitor, masculinitatea e in transformare. Ce știam noi doi că inseamna masculin, nu mai e valabil. Bine, rău? Nu știu…, familia tradițională, după părerea mea, este extrem dar extrem de importanta. E nucleul unei societăți.
    Dar se intampla ceva la nivel european și prin Japonia. Natalitatea e la pământ, populația e îmbătrânită rău, dar hei, sa fim toleranți 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *